Parachute vouwen

Een nood-parachute is, buiten dat deze je leven kan redden bij een eventueel ongeval, verplicht om bij je te hebben wanneer je vluchten gaat maken boven de 100m. Een nood-parachute gaat doorgaans tien jaar mee; daarna dien je deze te vervangen om veiligheid te waarborgen.

Om er voor te zorgen dat de parachute goed uitvouwt wanneer dit nodig is, dien je deze elke zes maanden uit te hangen (min. 48 uur) en vervolgens opnieuw te vouwen. Wanneer je dit in het voorjaar doet kun je er vervolgens het gehele ‘vliegseizoen’ mee vooruit.

Zelf vouwen

Het is zeker aan te raden om het vouwen zelf te leren. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid. De meeste deltavliegclubs en scholen organiseren in het voorjaar parachute-vouwavonden. Op zo’n avond kom je met een groep samen in een grote ruimte, bv. een gymzaal. Onder toeziend oog van een expert vouw je dan zelf je parachute.

Laten vouwen

Het is ook mogelijk om je parachute te laten vouwen. Bijvoorbeeld wanneer je hier nog geen ervaring mee hebt, er zeker van wilt zijn dat het goed gebeurd. Je kunt hiervoor meestal wel bij je school terecht. Bijvoorbeeld ook hier