Weerbronnen

Deltawachten

Eén van de voornaamste bezigheden van onervaren deltisten is het ‘deltawachten’. Dit is het wachten op een geschikt start- en vliegmoment, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om op dat moment al aan het vliegen te zijn. De mogelijkheid om te kunnen deltavliegen is namelijk sterk afhankelijk van de weersomstandigheden.

De meeste gebrevetteerde piloten hebben voldoende meteo-kennis en ervaring in huis om goed van te voren in te kunnen schatten of de weersomstandigheden geschikt zijn en blijven om de lucht in te gaan. Als cursist maak je aanvullend gebruik van informatiebronnen om de weersomstandigheden te voorspellen.

Informatie over het weer

Omdat de gemiddelde deltist liever in de lucht hangt dan zich bezig houdt met ‘deltawachten’, is het zinvol om vooraf de juiste startplaats en -tijd te kiezen. Daarvoor is het handig om te beschikken over de nodige informatiebronnen, die je helpen te bepalen waar die beste plaats is en wat de beste tijd gaat zijn om te starten.

De voornaamste informatie-meteo-bronnen voor deltapiloten zijn tegenwoordig te vinden via het internet. Maar ook radio, televisie en de ochtendkrant kunnen aanvullende informatie geven. De bronnen verschillen daarnaast per land. Het is daarom handig om voor aanvang van je reis te weten waar deze te vinden zijn.

Weerbronnen

Volgens ons is Meteo-parapente één van de meest handige website+app voor het raadplegen van het voorspelde weer, voor het vliegen in Europa. Met wind/ richting, thermiek sterkte/ hoogte en de bruikbaarheid van de thermiek ’thermiek schering’

Verder vind je hieronder een overzicht van een aantal andere handige weerbronnen per regio:

.

Deltawachten deltavliegen
Deltawachten op de vlonder van de Col du Sapenay in Frankrijk.