Laragne Chabre

Laragne Chabre

Laragne Chabre is een populaire vliegstek met goede thermiekkansen. Het kan dan ook erg druk zijn in het hoogseizoen, maar door de vele start- en landingsmogelijkheden is er wellicht meestal voldoende ruimte. Wij bezochten de stek eind september en waren toen een van de weinige piloten aldaar.

Start

Op Laragne kun je zowel noord als zuid starten (hoogte +/- 1300-1330m). Er zijn meerdere startplekken over de gehele rug, beide richtingen op. De weg ernaartoe is verhard en prima begaanbaar. Richting noord zijn enkele betonnen tramplins aangelegd en richting zuid i.i.g 1 houten tramplin. Ook kun je her en der via een ‘weiden’-start starten, beide kanten op.

Het houten zuid-tramplin op de top is niet helemaal met de auto te bereiken: de laatste 300m is het sjouwen geblazen. Auto’s kunnen niet geparkeerd worden op het einde van de weg (omdat deze dienst doet als helikopter-landingsterrein), maar worden soms wel geparkeerd naast de weg ernaartoe (ondanks het parkeerverbod).

I.i.g. naast het houten zuid-tramplin liggen kettingen. Het is zeker aan te raden om je vleugel met een spanband vast te maken aan de ketting, zelfs bij weinig wind, i.v.m. onverwachte bellen, dust devils en draaiende windrichtingen.

Landen Noord

Start je richting noord dan is het officiële landingsterrein bij de camping de beste keuze (‘Chabre 4’, hoogte: 570m). Dit enorm grote en vlakke terrein is voor iedereen peanuts!

Mocht je het stadje niet over komen dan is ‘Chabre 3_Laragne N’ (hoogte: 575m) een heel prima alternatief. Ook hier is enorm veel ruimte en het veld is geheel vlak.

Landen Zuid

Het leek ons onmogelijk of i.i.g. erg lastig om zonder het vinden van stijg het officiële landingsterrein bij de camping te kunnen halen (met een enkeldoeker), omdat je over een oost-gelegen bergrug moet vliegen. Vind je iets van stijg dan lukt het wellicht wel. Maar, let op, tussen de zuid-start, de bergrug en het zuidelijk gelegen landingsterrein ligt enkel bos. Dus kies je eenmaal voor het campinglandingsterrein dan is er misschien geen weg meer terug en bij veel zink zijn de boomtoppen het enige alternatief.

Laragne The Fish

The Fish landing.

Mocht je twijfelen en/of geen stijg vinden, dan kun je beter landen op de ‘help-south-landing’, ook wel ‘The Fish’ (of ‘Chabre 1’) genoemd, op +/- 734m. Dit terrein ligt aan de weg omhoog richting de start. Het veld loopt aan alle kanten af, dus landen voor de bult is noodzakelijk. Landen richting west is relatief makkelijk (hier heb je behoorlijk wat lengte tot de bult). Landen richting oost vereist wat stuurwerk vlak boven de bomen, maar is in principe goed te doen. Het terrein ligt in de vallei en de landingswind zal daarom veelal oost of west zijn.

Tussen de start en The Fish ligt nog een klein aflopend noodlandingsveld (‘Chabre 2’), maar deze is niet echt geschikt voor deltisten.

Mocht je XC richting west afreizen dan is het grote landingsterrein ‘Chabre 6_Barret‘ (hoogte: 652m) een goede keuze. Op enkel glij is deze theoretisch net te halen voor een enkeldoeker, maar wederom zijn er geen alternatieven tussen de start en dit landingsterrein, en dus te veel risico zonder eerst hoogte te winnen.

Meteo

De meteowind staat hier veelal zuid/zuid-west. De wind draait echter meestal in de middag richting west omdat deze dan wordt overgenomen door de lokale ‘thermiek-wind’. Niet te laat starten is dus aan te raden. Bij teveel noord-west wind kan het erg turbulent worden en daarom wordt er dan veelal niet gestart.

Camping

Onderaan de berg in Laragne-Monteglin ligt naast het landingsterrein ‘Camping de Monteglin‘. Zo kun je letterlijk landen naast je tent. Vanaf de camping rijdt in het hoogseizoen een Navette waarvoor je je kunt opgeven via een bord bij de receptie.

Chabre 6_Barret

Chabre 6_Barret met op de achtergrond Le Chabre.

Stek: http://www.paraglidingearth.com/pgearth/?site=2546

Door: Monique van Kessel