Le Bar sur Loup (Kennedy)

Le Bar sur Loup (Kennedy)

Mocht je afreizen richting de Middellandse Zee in Zuid-Frankrijk dan is deze stek een leuke optie! Er zijn daarnaast tal van andere parapentstekken in de buurt waarvan er wellicht nog meer met een deltavleugel zijn te starten.

Start

De ‘Kennedy’ start ligt op 630m hoogte en kijkt uit over het stadje Le Bar sur Loup en daarachter de Middellandse Zee. Een prachtig uitzicht!
Er zijn drie houten vlonders. Twee daarvan zijn te bereiken met de auto (tot aan de vlonder) met startrichtingen op Oost en Zuid-ZuidWest. Op deze plek staat ook een PiouPiou die online te raadplegen is.

Verder is er een vlonderstart op Zuid, maar hier moet je vanaf de Kennedy parkeerplaats naar toe lopen (ongeveer 50m). Niet elke auto is geschikt voor het ruige weggetje naar de Kennedy P en vlonders.

Landing

Landing_Bar sur Loup
De landingsplaats La Valette kan niet missen en is dan ook de enige optie mocht je geen stijg vinden. Het grote landingsveld ligt op 138m hoogte in het plaatsje Tourrette sur Loup, pal naast de camping ‘Les Rives du Loup’. Er zijn echter ook tal van andere kampeermogelijkheden in en rond het dorp.

Het veld is vlak en ruim in de Zuid-Oostelijke en Noord-Westelijke richting (+/- 300m), maar smaller in de breedte (+/- 75m). Doordat het veld aan de voet van een dal ligt is een Zuid-Oostelijke landingsrichting waarschijnlijk gebruikelijk, maar toen wij de stek bezochten draaiden de wind gedurende de middag tijdelijk 180 graden. In de middag kan het turbulent worden boven het landingsterrein.

Parapenters gebruiken het landingsterrein bij nood wanneer zij uitzakken in het dal; normaal gesproken landen zij echter op een van de velden rondom het hoger gelegen plaatsje Gourdon.

Thermiek/soaren

Met een westenwind is de berg goed soarbaar; daarnaast zal op een thermische dag in de ochtend flink wat stijg te vinden zijn aan de zuid, oost en westkant van de berg, vlak onder en naast de vlonderstarts. Lukt het niet om direct stijg te vinden, dan is het raadzaam om richting de landing te gaan omdat er maar 1 landingsoptie in het dal te vinden is en de glijhoek 1:4 is. Pas op met sterkte Zuid-oosten (dal)wind; ook dan wordt de haalbaarheid van het landingsterrein, vooral met een enkeldoeker, kleiner.

XC

Door weinig landingsmogelijkheden is de stek voor de onervaren XC-vlieger niet echt geschikt. Dit is echter niet verder door ons onderzocht. Bij voldoende hoogtewinst behoren de landingsplaatsen hoger gelegen bij Gourdon of zelfs naar het westen voorbij Grasse eventueel tot de mogelijkheden.

Extra info van de lokale vliegclub

Het landingsterrein ligt in de gorges van rivier de Loup en op een kruising van valleien. Het kan daarom flink spoken boven het terrein; zorg dat je altijd genoeg hoogte hebt om het landingsterrein te bereiken voor het geval je ineens (flinke) tegenwind krijgt. Als vuistregel kun je aanhouden dat je úiterlijk naar de landing moet als je nog net boven het dorpje Le Bar sur Loup kunt vliegen [noot van Heleen: met een enkeldoeker is dat niet per se altijd genoeg].

Het is alle piloten aangeraden eerst in te vliegen op de Kennedy, om van daaruit het dal te leren kennen en gevoel te krijgen bij hoeveel hoogte je nodig hebt om met een gerust hart de landing te bereiken en de invloed van het weer te leren kennen. Daarna kunnen dubbeldoekers ook terecht op Gourdon of L’Embarnier.

De startplaats boven Gourdon (L’Embarnier of gewoon ‘Gourdon’) vraagt om enige oefening. De start is best technisch en lastig (erg vlak), en om het landingsterrein te kunnen halen moet je uitkomen ter hoogte van het dorpje Gourdon [noot van Heleen: uitgerekend dat je een glijgetal van 9,1 nodig hebt om het uberhaupt zónder tegenwind op glij te kunnen halen, en starten doe je daar alleen met een beetje wind van voren]. Deze start is niet voor enkeldoekers. Met dubbeldoekers van het type intermedeate is het aangeraden om bij de eerste vlucht(en) vanaf L’Embarnier na de start richting het massief te vliegen waar de start van de Kennedy aan zit, dus de rotsen op rechts. Je vliegt direct naar die crête die van Gourdon naar Bar sur Loup loopt. Dat geeft een goed idee van het vlieggebied terwijl je toch steeds de kans het landingsterrein te halen zo groot mogelijk houdt. Je zult genoeg parapentisten zien die direct naar Gourdon vliegen en die het makkelijk doen lijken, maar zij hebben nog verschillende uitzakveldjes rond Gourdon. Voor ons delta’s is er niets anders te landen dan het officiele landingsterrein.

Door: Monique van Kessel,  Rens Peeters en Heleen van den Bos