Neumagen-Dhron

Neumagen-Dhron

Je hoeft niet altijd een hele dag te rijden voor goede vliegkansen. Met de juiste wind is het fantastisch vliegen aan de Moezel en wij beproefden ons geluk met oostenwind in Neumagen-Dhron. Vanaf centraal Nederland zit je 3,5 uur in de auto en het is dus best te doen om op vrijdag na een lange werkdag nog even naar je hotel of camping te knallen. De lokale vliegclub DFC Trier beheert naast deze stek nog een zestal andere stekken in de omgeving waarvan er verschillende met alternatieve startrichtingen zijn en de meeste zo rond de 200 meter hoogteverschil bieden. Wij zochten onze accomodatie via booking.com halverwege Neumagen en Serrig omdat we bij meer westenwind in Serrig zouden starten. Uiteindelijk vlogen we enkel in Neumagen-Dhron waar we onder begeleiding van Dirk Soboll – de clubinstructeur / drill sergeant van DFC Trier – aan een landingsclinic meededen. Landingsgeld á € 5,- kun je overhandigen wanneer je iemand van de club treft op de start of landing. Ze zouden er ook zomaar om kunnen komen vragen.

De stekken aan de Moezel zijn door het gebrekkige hoogteverschil stuk voor stuk met name soarstekken en na een eerste dag met weinig wind konden we op een tweede dag met 6 m/s oostenwind met twee vingers in de neus boven blijven op de soarband om daarna in de thermiek door te stijgen tot voorbij 1100 meter.

Startplek

Het ritje naar de startplek leidt langs een groeve maar is volledig geasfalteerd en eenvoudig begaanbaar. Langs de kant van de weg is voldoende ruimte om te parkeren en op te bouwen, wat goed uit kwam aangezien er een hoop locals op de stek waren afgekomen op de tweede dag.

De starthoogte is 385 meter wat een hoogteverschil geeft van 267 meter. Er is een mooie ‘Rampe’ die wordt onderhouden door de club en die eenvoudig starten garandeert bij windrichtingen tussen noord-oost en zuid-oost. Houdt bij noordenwind rekening met rotor!

Landing

Het landingsterrein op 118 meter AMSL is zeer ruim en wordt goed gemaaid. Door de stroming door het dal zal bij oostenwind meestal een meer noordelijke windrichting op het landingsterrein staan. Vanwege de risico’s van de natte Moezel wordt er standaard gekozen voor een circuit rechtsom zodat er niet boven het water gevlogen hoeft te worden. Het landingsterrein is zeer goed bereikbaar en toegankelijk.

Actuele windinformatie

DFC Trier heeft op zijn website een fantastisch overzicht van de huidige omstandigheden – inclusief de Windfinder resultaten – en de vereiste condities op de stek:
http://www.paraglidingmap.com/sites/neum

XC

Omdat er verschillende landingsplaatsen in de omgeving zijn neem ik aan dat hier op een thermische dag leuk overland te vliegen valt maar wij bleven bij de berg.