Thorame-Basse

Thorame-Basse

Mocht je van rust bij de start en in de lucht houden dan reis je af naar Thorame-Basse; daar biedt de weinig bezochte startplek op de Le Petit Cordeil vliegmogelijkheden in tal van windrichtingen. Deze stek wordt o.a. gebruikt voor de debutantencursussen van Max L/D en High5. De scholen vliegen vooral in de ochtend omdat het later op de dag (zoals overal in de omgeving) erg thermisch en dus turbulent kan worden.

Le Petit Cordeil

Le Petit Cordeil (hoogte: 1766m) is een puntige berg met op de top een antenne en weidestartmogelijkheden in verschillende richtingen (zie foto bovenaan dit artikel; de top is de op een na hoogste piek in het rode licht van de zonsondergang). De weg naar de top is niet voor alle voertuigen geschikt. De weg is onverhard met scherpe stenen, en sommige stukken zijn erg steil. Hoewel een normale auto wel boven kan komen, kan een 4×4 met goede banden problemen voorkomen.

En zo passeer je de bergrug bij een zuid en zuid-west start.

De noord, noord-west en noord-oost start zijn goed te doen. Ook is het mogelijk om zuid en zuid-west te starten, maar dan moet je over een bergrug om het dal te bereiken. In principe heel goed te doen, maar stuur dan direct rechts na je start om met voldoende hoogte over de bomen te kunnen vliegen. Houd rekening met eventuele tegenwind en turbulentie boven de bomen.

Een zuid-oost start wordt ook wel eens gedaan, maar dan passeer je de bomen aan je linkerhand met erg weinig hoogteverschil, dus dit is aan de piloot om te bepalen of hij/zij dit aandurft. Aan de zuid-kant zijn geen (of erg weinig, afhankelijk van je landingsskills) landingsalternatieven, dus het is aan te raden altijd richting het dal aan de noordkant te vliegen.

Landen

Het enorme landingsterrein aan de hoofdweg in het dal (hoogte: 1103m) is zeer goed te halen op glij. Het terrein is weliswaar niet geheel vlak (en loopt aan enkele zijden wat af), maar is zo groot dat landen in alle richtingen relatief makkelijk is.

Het veld is eigendom van dezelfde boer die ook de camping een paar honderd meter verderop beheert. Er staat een grote windzak; afbouwen doe je ten allen tijde aan de kant van de weg op de stenen omdat je anders ‘het gras platdrukt’, aldus de boer.

Het landingsterrein wordt ook sporadisch door XC parapenters gebruikt die bv. van St. Andre komen.

Bij i.i.g. een zuid-westen wind kan het venturi-dal-effect voor harde wind zorgen in de vallei aan de westkant van de start en op het landingsterrein.

XC

Het dal biedt verder prima mogelijkheden voor XC door de tal van onofficiële landingsterreinen.

Camping Thorame

Campinginformatie Thorame

Door: Monique van Kessel