Tolmin Kobala

Tolmin Kobala

De start Kobala bij het plaatsje Tolmin in Slovenië is een welbekende stek bij vele deltavliegers en parapenters. En dat is natuurlijk niet voor niets zo! Het Soča dal is een prachtige omgeving in een land wat op zich al de moeite waard is om eens te bezoeken. De startplek en de landing worden altijd goed onderhouden. Door het plafond op 2900m en door het brede vlakke rivierdal vol met landingsmogelijkheden, is Tolmin bij uitstek geschikt voor mooie overlandvluchten.

Info: Kobala Center www.kobala.si, of email

Start

info_tolmin

Na eerst(!) een startkaart te hebben gekocht op bv. de camping of bij het Kobala Center is deze drukbezochte start te vinden via een grotendeels verhard weggetje. Volg de weg vanuit het plaatsje Poljubinj en houdt na het plaatsje Ljubinj links aan, verder omhoog. Alleen het laatste stuk is onverhard, maar wel redelijk goed
begaanbaar. Reken voor dit ritje zeker drie kwartier vanaf de camping.

Alleen voor het uitladen van vleugels en spullen mag je voorbij de parkeerplaats door de poort naar boven rijden. Er staat hier regelmatig iemand om te controleren of je wel een startkaartje gekocht hebt. Zo niet, dan betaal je het boetebedrag. Na het uitladen dien je de auto direct op de parkeerplaats te zetten, want het is vaak een beetje dringen met auto’s op deze uitlaadplaats.

Je kunt op deze 1060m hoge weidestartplaats in Oostelijke en Westelijke richting starten. Wanneer je in Oostelijke richting start moet je wel zorgen dat je niet te ver uitzakt omdat je rechts nog de bergrug om/over moet zien te komen, naar de landingsterreinen voorbij Tolmin. In het dal aan de Zuid-Oost-kant zijn wel landingsmogelijkheden, maar voor onervaren piloten niet aan te raden.

Landing

Het officiële landingsterrein op 150m hoogte ligt ten Westen van Tolmin. Makkelijk te vinden aan de voet van het kleine bergje waarop een fort is gelegen. Het vlakke terrein met altijd mooi kort gemaaid gras is ruim en biedt uitwijkmogelijkheden naar alle richtingen.

landing_tolmin

Alternatieve landing

Verder is er ook nog een officieel noodlandingsterrein tussen de start en stadje Tolmin. Mocht je, bij niet voldoende hoogte, niet meer over de stad kunnen vliegen dan is dit een goed alternatief. Houd er rekening mee dat het veld richting het Zuiden (de rivier) afloopt. Deze landing ligt op een hoogte van 198m. Er wordt hier wat minder onderhoud gepleegd en ook de windzak die er stond is inmiddels vergaan. Je komt er langs wanneer je vanaf Tolmin naar het plaatsje Poljubinj rijdt.

Ook is er bij de camping, verder richting het Westen, nog een landingsterrein met windzak. Let wel op dat deze niet nog ‘kleiner is geworden’ door kampeerders mocht de camping overvol zijn.

XC
dal_tolmin

Voor de start van een XC-vlucht wordt vaak de bergrug richting het
Westen gevolgd.

Je komt dan eerst over de drie landingsterreinen en het dal biedt daarnaast nog vele landingsmogelijkheden mocht je niet meer terug kunnen komen naar Tolmin.

Voor de beste XC-omstandigheden is een milde Noord- tot Oostenwind gewenst.

Meteo

De wind staat hier vaak ’s ochtends op de Oost-helling van de start en draait dan rond het middaguur via Zuid naar West. Laat je bij het bepalen van de windrichting op het landingsterrein niet verleiden door de aangegeven richting van de vlag die is geplaatst op het fort. Deze staat regelmatig 180graden anders dan op het iets lager gelegen landingsterrein. Bij harde Noordenwind wordt hier niet gevlogen.

Camping

Camp Gabrje www.camp-gabrje.com is een mooi gelegen (piloten)camping, pal aan de schoonste rivier van Europa. Hier kun je naast kamperen ook terecht voor o.a. een lekkere verse vis van de BQQ. Verder zijn hier de startkaarten, voor een dag of voor je gehele verblijf, te regelen. Ook vervoer naar boven en verdere info over de startplek kun je hier inwinnen.