La Bâtie-Neuve

La Bâtie-Neuve

Aan de rand van het nationaal park Écrins en vlak bij het meer Lac de Serre-Ponçon, vinden we deze prachtige stek. Wil je bij dit meer vliegen en je vindt de drukte en moeilijke landingsmogelijkheden bij st-vincent-les-forts maar niks, is dit de place to be. Mits de meteo omstandigheden het toelaten tenminste. Dan vindt je makkelijk en snel aansluiting met de top van le Piolit, een startpunt voor meer XC mogelijkheden.

Start

44°35’02.8″N 6°14’07.8″E of 44.584100, 6.235500

De houten startvlonder is op het Westen(WZW) gericht. En voor de parapenters is er direct rechts van de vlonder ruimte vrij gemaakt. EDIT: Helaas is bij start van de renovatie van deze stek in 2022 de vlonder verwijderd, en is de start opgehoogd om deze geschikt te maken voor ook Parapenters.

Je kan hier starten met Westen tot Zuid wind. Als er noord component in zit is het, zeker wanneer het wat harder blaast, nodig om je nog eens te beraden. De volgende kam loopt namelijk rechts van de start vanaf starthoogte door naar west. Deze schijnt met noordelijke winden turbulenties af te geven, direct na de start.

Deze start is op tweemanieren te bereiken. Dat is via grotendeels onverharde weg. Je kan de start vanuit de zuidelijke helling of noordelijke route bereiken. De noordelijke helling omhoog is wat langer maar voor een normale auto net wat beter te gebruiken. Voertuigen met lange neus of achterzijde (denk bv. aan fietsendrager o.i.d.) komen hier weer lastiger omhoog, omdat in deze noordelijke route vrij korte diepe ontwatering geulen zijn gemaakt. En komen hierdoor met neus of trekhaak tegen de grond. Maar pad naar boven is aanzich beter vanwege die minder steil is en minder losse stenen heeft. De gebruikelijke route is vanuit het zuiden, maar die is op stukken steiler, met veel losse stenen. Maar wel te doen als je de tijd neemt. Vanaf de hoofdweg (N94) neem je de afslag La Bâtie-Neuve. Daar neem je op de rotonde de afslag en volg je de D214 naar Les Borels. Daar maak je de keuze om de D214 te blijven (linksaf) om de noord route te nemen of D614 (Rechtsaf) naar Les Carles, waar je in het dorp linksaf slaat voor de zuidroute.

Landing

44°33’10.8″N 6°12’37.4″E of 44.553000, 6.210400

Door vanaf de hoofdweg (N94) bij restaurant La Plaine de afslag te nemen kom je bij dit enorme officiële landings veld. Je geloofd het niet maar het is ook een noodlanding voor zweefvliegtuigen. Dus let erop dat je de “hoofdbaan” vrij houd na je landing. De grond is wel vlak maar bevat veel ongelijkmatigheden en keien. Zo te zien worden ook hier en daar stukken gebruikt om gewas te laten groeien.

Mocht je deze landing nu niet meer halen en er staat geen gewas op het veld ten oosten naast het restaurant, dan kun je daar ook besluiten te landen. Altijd fijn voor een verfrissend drankje na de landing. Tenminste als je zin hebt om te landen, Wat er wordt gezegd dat dit restaurant/ kruispunt vaak thermiek verzorgd.

XC

Taak 1 is omhoog zien te komen. Dit schijnt niet altijd makkelijk te zijn hier. Dit lukte mij met westen wind beter wat van de berg af dan aan de berg, bij de start zelf. Dan als je hoog zit kun je makkelijk aansluiting vinden met de piek le Piolit. Vandaar heb je een breed scala aan mogelijkheden. Het mooie uitzicht over het meer, de pieken van Écrins en de vele buitenlandingsmogelijkheden in het gebied, maakt een bezoekje aan deze stek zeker de moeite waard. Let wel er in ieder geval op als je naar het westen toe vliegt dat je als snel bij Gap en het bijhorende vliegveld zit.

Mijn eerste vlucht hier

Camping

Als je ook wilt kunnen genieten van het heerlijke meer is een camping daar vlakbij een aanrader. Camping Le Roustou heeft een super locatie, maar in het seizoen natuurlijk wel druk bezocht door met name vele Nederlanders. Die gezellig dicht op elkaar staan en genieten van het leuke strandje, water en restaurantje aan het water.

Door: Rens Peeters