Benodigdheden B1 cursus

In principe blijf je gebruikmaken van schoolmateriaal gedurende de B1 cursus. Mocht je echter al zeker weten dat je verder wilt na het behalen van je B1 brevet, dan zijn de volgende benodigdheden reuze handig om alvast aan te schaffen:

Helm

Het is niet alleen fijn (en hygiënisch) om een eigen helm te hebben, maar ook relatief veiliger omdat deze is aangemeten en dus het beste past.

Radio met headset

Een goedkope (of tweedehands) portable amateur radio, ook wel portofoon genoemd, is voor nu voldoende. Let er wel even op dat de radio ook de door jouw school gebruikte frequentie (VHF/UHF) kan ontvangen.

Met een headset die je op de radio aansluit, kun je de radio ook in je helm horen. Een ‘oortje’ (speaker in of op je oor) is voorlopig voldoende. Het is namelijk reuze handig om je instructeur goed te kunnen verstaan tijdens je eerste ‘echte’ vluchtjes. Je hoeft op dit moment nog niet terug te kunnen praten via een microfoon.

Pas wanneer je besluit om ook gelijk een helm aan te schaffen, dan kun je tevens kiezen voor een volledige helm headset met PTT (push to talk) knop. De microfoon en speakers zitten hierbij in de helm weggewerkt en de knop om terug te praten in het snoer. Een degelijk stevig snoer en connector zijn het belangrijkste waar je bij de aanschaf op moet letten. Let daarnaast ook op de betrouwbaarheid en of de radio een goede accu heeft. Later in je vliegcarrière is een radio namelijk ook onderdeel van je redding set.

Sportbril

Om wind, vliegjes en gevaarlijke UV-straling uit je ogen te houden is het verstandig om een sportbril op te hebben. Bij langdurig in de lucht turen (naar collega-piloten en weersverschijnselen) kan, zelfs wanneer de zon niet schijnt, oogschade ontstaan. Bij veel sportbrillen kun je de glazen verwisselen naargelang de weers-/lichtomstandigheden. Anderen hebben automatisch meekleurende glazen naargelang de lichtinval. Goed zicht is vanzelfsprekend van zeer groot belang!

Theorieboeken

In bv. het boek ‘Hang Gliding Training Manual’ van Dennis Pagen vind je naast de allerbelangrijkste tips voor beginnende piloten, ook veel informatie die je moet kennen voor het latere theorie-examen.

Logboek

Vanaf de introductiecursus begin je met vastleggen van je vluchten en vorderingen. Bijvoorbeeld dit handige, kreukloos en navulbaar logbook met pen.