Wedstrijdvliegen

Wanneer je je B3 brevet hebt behaald mag je mee gaan doen aan wedstrijden. Er zijn elk jaar internationale wedstrijden in veel verschillende Europese landen. Maar ook in Nederland worden jaarlijks wedstrijden georganiseerd. Waaronder het Nederlands Kampioenschap.

Voor de zogenaamde FAI Cat. 1 en 2 wedstrijden (vaak internationaal georganiseerd) heb je ook nog wel even een sportlicentie nodig.

Bij een wedstrijd wordt een taak uitgezet door de taak-commissie. De taak is een route via vooraf afgesproken punten (Waypoints). De taak commissie kijkt hierbij goed naar de weersvoorspellingen van de dag, en kan zo een reëel haalbare, maar voldoende uitdagende taak uitzetten. De veiligheids-commissie is onder ander verantwoordelijk om dit te controleren. En is bevoegd om de taak aan te laten passen of zelfs te cancelen.

Simpelweg gezegd is de degene die deze taak het snelste volledig vliegt en weer op ‘Goal’ land. De winnaar van de dag en deze taak. Een wedstrijd bestaat uit meerdere dagen en dus taken. De punten worden vervolgens bij elkaar opgeteld.

Om aan wedstrijden mee te doen hoef je nog niet super goed te kunnen vliegen. En ook niet meteen een super duur prestatie-toestel aan te schaffen. Je kunt namelijk naast in de Class 1 ook in de sportklasse mee doen. Vaak is er ook een derde klasse, voor rigid toestellen.

Als je heel goed bent en tot de beste 8 van Nederland behoort. Kun je in het Nederlands nationale team (Kernploeg) komen. Dan ga je als team, begeleid door de KNVvL, meedoen aan officiële internationale wedstrijden. Onze huidige kernploeg neemt je mee in de wereld van wedstrijdvliegen op de webpagina van Dutchmen Flying!