Duo-vlucht

Wil je ook eens ervaren hoe het voelt om vrij te vliegen als een vogel? Dat kan met een duo-vlucht of ook wel tandem-vlucht genoemd! Je vliegt dan mee met een ervaren duo-piloot onder een wat grotere deltavleugel.

Startmethode

In Nederland of België kun je in principe duo-vluchten maken middels slepen of lieren; in landen met gebergten vlieg je meestal vanaf een berg. Er zijn Nederlandse duo-piloten die zich beperken tot deze laatste startmethode.

Bij het slepen start je met behulp van een trolley en hang je dus al tijdens de start in de vliegpositie. Hier, maar ook bij een voetstart, hangt de passagier net wat hoger naast de piloot. De passagier wordt dan bij de start (mits hij/zij geen hele lange benen heeft) net wat eerder opgetild door het toestel waardoor hij/zij niet zo veel invloed heeft op het lopen bij de start. Zo kan een veilige start worden gemaakt.

Duo-piloten

Omdat er behoorlijk strenge (bijna onmogelijke) eisen gesteld worden aan duo-piloten in Nederland, zijn er ook maar weinig te vinden. Om een passagier mee te mogen nemen met een delta, moet de piloot een speciale aantekening behalen op zijn brevet. Deze aantekening moet vervolgens elke 3 jaar verlengd worden, met aantoonbaar voldoende duo-vluchten (15 waarvan 5 in het laatste jaar). Ook mag de Nederlandse duo-piloot volgens de wet en regels van de KNVvL hiervoor geen commerciële bedoelingen hebben. Hij of zij mag dus hooguit een onkostenvergoeding vragen.

Duo-vlucht deltavliegen

Nederlandse duo-piloot en passagier wachten op een goed startmoment, bij een bergstart op de Col du Sapenay.

 

Een duo-vlucht met Erik

Een van de weinige duo-piloten in Nederland is Erik Severiens. Bij hem kun je terecht voor een duo-vlucht boven Stadskanaal. Erik’s motivatie is dat hij ‘de partner’ ook eens wil laten ervaren wat een duo-vlucht inhoudt! Maar, ook beginners en geïnteresseerden zijn natuurlijk welkom voor een duo-vlucht. Tegen een kleine onkostenvergoeding ga jij met een sleepvlucht de lucht in!

Om een duo-vlucht te kunnen maken met Erik dien je wel aan een paar eisen te voldoen:

  • Gewicht; min. 45 tot max 85 kg.
  • Lengte; min 150 cm tot max 190 cm.
  • Gezondheid; je gezondheid is goed, bij twijfel controleer bij je arts of hij risico’s ziet.
  • Geduld; Deltavliegen is afhankelijk van het weer, dit betekent dat tot het laatste moment de vlucht kan worden afgeblazen door de piloot. Houd hier rekening mee. Er wordt dan een andere datum geprikt.

Meer informatie:
www.severiens.nl/delta.aspx

Duo-vlucht deltavliegen

Piloot en duo-passagier in de landingsfase, met Sphinx-bi vleugel.

 

 

 

 

Een duo-vlucht met Tom

De Belgische duo-piloot en deltavliegschoolhouder Tom Haagdorens organiseert duovluchten boven het Belgische Maillen. Bij hem word je ook door een ULM-vliegtuig, in dit geval een Dragonfly, omhooggesleept tot ongeveer 800 meter. Op deze hoogte wordt vervolgens de sleepkabel ontkoppelt en zweven jullie samen vrij verder.

Meer informatie:
http://www.trike-valley.be/