Duinen (soaren)

Duinsoaren

Duinen bieden een andere, bijzondere manier van starten met een deltavleugel. Zoals benoemd bij de bergstart zal de wind omhoog afbuigen als deze een obstakel tegenkomt (=soarband). Dus ook bij een duin en de mooie constante wind die van zee komt, kan dit gebeuren.

Het mooie is dat soaren in de duinen ook in Nederland kan. Omdat aan zee de wind vaak krachtig is hoef je maar een paar stapjes te zetten en je gaat de lucht al in. De wind moet wel precies van de goede kant komen en daarnaast mag er vaak alleen gevlogen worden bij laag water, omdat anders het strand te smal wordt om nog goed te kunnen landen.

Vaak start je rechtstreeks vanaf de duin, maar op sommige soarstekken kun je gebruik maken van een startvlonder (een stalen rooster op de duinen).

 

 

Moeilijkheidsgraad

Afhankelijk van de omstandigheden varieert soaren van zeer gemakkelijk tot extreem moeilijk. Het is dan ook sterk aan te raden om pas te gaan duinsoaren wanneer je het lieren of bergvliegen goed onder de knie hebt. Voor soaren heb je een aantekening nodig op je brevet; je leert dit dan ook onder toeziend oog van een van de deltavliegscholen.

Soarstekken en het weer

Op deze website van Skygliders lees je meer over soaren en de verschillende soarstekken in Nederland.

Daarnaast is er een uitgebreid weersoverzicht gemaakt voor alle Nederlandse soarstekken. Op Soarcast.nl check je in 1 oogopslag het actuele weer en voorspelde weer voor de komende dagen.

Duinsoaren op de Maasvlakte (Nederland).