Benodigdheden B2 cursus

Op het moment dat je je B1 hebt gehaald, dien je voor alle vervolgcursussen je eigen materiaal aan te schaffen. Eventueel kun je materiaal huren van je instructeur of een leverancier, maar dit is alleen aan te bevelen in geval van nood. Naast de aanbevolen benodigdheden voor de B1 cursus heb je het volgende nodig:

Deltavleugel

Gelukkig is het voor de meeste piloten geen straf om hun eerste toestel aan te schaffen. Wel moet je even voor jezelf nagaan wat gezien jouw budget interessant voor je is. Ga je voor een tweedehands toestel welke in overvloed beschikbaar zijn? Of kun je je een nieuwe veroorloven waarbij je dan zelf bepaalde eigenschappen en kleuren kunt uitkiezen?

Wanneer je straks meer ervaren bent zul je je eerste toestel op een gegeven moment willen inruilen voor een sneller toestel (eventueel een dubbeldoeker), maar voor nu is het aan te raden dat je verder leert met dit beginnerstoestel. Hoofdzaak is dat het toestel qua vleugeloppervlak voor jouw gewicht geschikt is. Verder kun je letten op zaken zoals hoeveel ruimte het toestel inneemt wanneer deze ingepakt is (bv. ivm thuis opslaan en transport) en het gewicht.

Laat een tweedehands toestel altijd even controleren door een ervaren piloot of je instructeur/instructrice. Verder is het verstandig om je deltavleugel te voorzien van wieltjes, wat tevens verplicht is voor het behalen van een lier- en sleepaantekening.

Harnas

Met een harnas kun je wellicht je leven lang doen. Het is dan ook belangrijk dat deze je goed past. Heb je een gangbaar postuur, dan is de kans groot dat je een tweedehandsje kunt vinden.

Noodparachute

Een noodparachute is bij vluchten boven de 100 meter verplicht. Deze zit in het harnas en is voor 10 jaar gecertificeerd, mits hij regelmatig gelucht en opnieuw gevouwen wordt. Let hier goed op wanneer je een tweedehands chute aanschaft.

Transportmiddelen

Om je toestel van zijn opslag naar de startstek te krijgen, heb je een pakzak nodig om het toestel in op te bergen. Omdat een toestel meestal niet in de auto past is een transportmogelijkheid op het dak van de auto daarnaast essentieel om hem veilig en zonder schade te kunnen vervoeren. Hierbij is het belangrijk dat het toestel over een zo groot mogelijk deel ondersteunt is. Een lange ladder met wat zacht materiaal op de sporten, is een voor de hand liggende keuze die je vaak tegenkomt. Verder heb je spanbandjes nodig om het toestel vast te binden tijdens het vervoer.

 

 

Release en tweede lijntje

Als je in Nederland of België woont, is de kans groot dat je regelmatig gaat lieren en eventueel in de toekomst ook gaat slepen. Bij slepen/lieren bevestig je een zogenaamde ‘release’ aan je harnas; dit is een systeem waarmee je vast zit aan de lier- of sleepkabel en jezelf kunt ontkoppelen na de start. Tijdens B2-liercursussen dien je zelf voor een release te zorgen.

Een ‘tweede lijntje’ wordt gebruikt wanneer je wat hoger op wilt komen bij het lieren. Hiervoor heb je een release nodig met twee koppelingen. Het tweede lijntje zit dan tijdens de start vast aan de tweede releasekoppeling. Tijdens de vlucht maak je dit lijntje onder je bottom bar door aan de lierkabel vast. Vervolgens trek je deze strak en ontkoppel je de eerste koppeling zodat de lierkabel niet langer tegen de bottom bar aan drukt.

Hoogtemeter en vario

Een hoogtemeter is verplicht en een vario vooral heel erg handig. Een vario geeft, door middel van een gevoelige barometer, aan hoe hard je stijgt of daalt. Daarnaast zit er in een moderne ‘vario’ een GPS-sensor waardoor er tal van mogelijkheden bijkomen.

Redding set

Er zijn wat basis reddingsmiddelen die je standaard in je harnas stopt en wat in veel landen tevens verplicht is. Dit setje bestaat uit een:

  • Scherp mes
  • 25 meter lang touw met een gewichtje
  • Fluitje
  • Notitie (of kopie) van je bloedgroep, allergieën, medicijngebruik, nood-telefoonnummers en brevet- en verzekeringspapieren
  • Goed werkende radio met volle accu

Met het mes kun je jezelf, wanneer nodig, lossnijden van het toestel. Het fluitje is om de aandacht te trekken en met het touw trek je, na deze te laten zakken, een reddingslijn van de reddingsdienst omhoog. Koop hier ons ‘all-in-one’ reddingsmes + touw >

Reserveonderdelen, handgereedschap en reparatiesetje

Omdat er helaas wel eens wat stuk gaat, is het aan te raden om altijd wat reservemateriaal van de meest kwetsbare onderdelen bij je te hebben. De teleurstelling is namelijk groot wanneer je niet meer kunt vliegen door een gebrek aan onderdelen. Eén of twee uprights en het nodige gereedschap om deze te vervangen is het minimum wat je bij je moet hebben. Ook sneuvelen radio-headset-snoertjes vaak en kun je maar beter wat Dacron zeilreparatietape bij je hebben.

Grenzen opzoeken laat je vooral aan anderen over. Met dank aan een noodchute gaat deze waaghalzerij maar net goed!