Aspres-sur-Buech (La Longeagne)

Aspres-sur-Buech (La Longeagne)

De La Longeagne (h=1530m) bij het plaatsje Aspres-sur-Buech biedt een prachtige vliegstek, en is op rustige momenten in de ochtend en avond ook geschikt voor de beginnende piloot. In de zomermaanden kan het ‘s middags erg thermisch zijn. Landingsterreinen zijn groot en goed aanvliegbaar. Voor het retrieven van de auto is wel wat geduld nodig. Een ritje naar boven en weer terug kost je al gauw bijna twee uur en is niet voor elke auto geschikt.

Startplek

start-aspres_Door de kromming van de bergrug is de stek startbaar bij Zuidoost tot Noordwestelijke windrichtingen. Je komt hier via een onverharde weg die vanuit het dorpje La Faurie is aangegeven. Boven aangekomen kun je kiezen om linksaf richting de antennes (Zuid/ Zuid-Oost) te rijden, of om door te rijden naar de Zuid/ Zuid-West-starts.

Ook is er wanneer je nog verder doorrijdt een Noord-start, die enkel gebruikt wordt bij een weinig voorkomende milde Noordenwind. Er wordt gewaarschuwd voor gevaar bij sterke Noordenwind. De gehele rug is kaal en steil dus de weidestart is relatief makkelijk. Over de gehele rug staan windvanen. Er zijn verschillende parkeerplaatsen waar je auto na uitladen geparkeerd dient te worden.

Landing: Areodrome du Chevalet

landing-aspres-aerodromeEr zijn twee officiële landingsterreinen in het dal. De eerste ligt aan de rand van het vliegveld ‘Areodrome du Chevalet’ naast het dorpje Aspres-sur-Buech. Een klein grasveld in de Noordoost-hoek van het vliegveld is bestemd voor delta- en parapentpiloten. Dit veld is niet heel groot en loopt flink af. Voor meer ruimte wordt er door deltisten dan ook wel geland naast de markeringen van de landingsbanen aangrenzend aan dit veld, aan de achterkant van het restaurant en het gedeelte aan de overkant van de weg (zie kaartje, gele L-vorm). Naast het vliegveld ligt een camping.

Dit landingsterrein ligt aan de voet van de Zuid-start. Mocht je wat verder op de bergrug starten (West-richting), dan kan het terrein onder bepaalde condities minder goed haalbaar zijn. Let goed op overig vliegverkeer; vooral bij goed weer kunnen er veel zweefvliegtuigen en ultralights bezig zijn met landen en opstijgen. Het is verboden om op of boven de landingsbanen te komen (zie de witte markering op het kaartje).

Landing: La Longeagne 1

Een ander prettig landingsterrein (h=813m, La Longeagne 1) is gelegen bij het dorpje Saint-Pierre-d’Argençon en dus wat dichter bij de West-start. Dit terrein loopt wat af aan de Zuid-Oost en Zuid-West kant, maar is voldoende groot om goed te kunnen landen. De officiële windvaan is inmiddels vergaan.

Toplanding

Naast de Zuidwest-start is het tevens mogelijk om te toplanden voor de gevorderde piloot.

Actuele windinformatie

De FFLV Balise van de ‘La Longeagne’ geeft actuele windinformatie voor de starthoogte niet ver van de startplek en de FFLV Balise ‘Aerodrome d’Aspres’ voor de windcondities in het dal.

XC

Richting Larange zijn goede XC-mogelijkheden met onderweg voldoende landingsmogelijkheden.

Door: Monique van Kessel & Rens Peeters

landing-aspres

Het enorme ‘Areodrome du Chevalet’ landingsterrein mag enkel buiten de witte markering gebruikt worden.