Bramberg am Wildkogel

Bramberg am Wildkogel

 

 

Voor wie wel eens op avontuur wil is er bij Bramberg am Wildkogel een interessante stek. De eigenaar van het terrein moet je wel even toestemming vragen, want vroeger zat hier een vliegschool, maar sinds jaren wordt de stek officieel niet gebruikt. Als we wilden opletten zo min mogelijk gras plat te trappen, vond hij het prima dat we op zijn land gingen starten. Het hoogteverschil (+/- 330m) is beperkt, maar met een mooi zuidenwindje en/of thermiek is de bergkam stijl genoeg om hoogte te pakken en ver te komen. Helaas was dat niet het geval toen wij er waren in mei 2018. Vindt je hoogte, dan is een enorme bergkam van wel 40 km naar het oosten je speelplek. En zie je kans over te steken richting zuiden, dan is de Grossvenediger en de Grossglockner (3179 meter hoog en de hoogste berg van Oostenrijk) in beeld. Alleen al voor het uitzicht de moeite waard.

Even naar boven lopen over het pad boven de boerderij levert nog enkele tientallen meters hoogtewinst op, maar kost wel energie…

Land je verderop (er lijken voldoende landingsmogelijkheden overal) dan is er een goede weg en lokale spoorlijn om je terug te brengen.

Startplek

Zoek na toestemming een steile startweide uit, naast of boven BIO-BAUERNHOF ENTSCHARRN van Familie Hofer,  A-5733 Bramberg, Sonnberg 13. Het gaat hier om een zuid gerichte start met hoogtes van 1130 tot 1175m.

47°16’50.20″N,  12°20’32.44″O

of

47.280611, 12.342344

 

Landing

De landing is wel officieel (beheer Drachenfliegerclub Wildkogelfalken), inclusief windzak en beslaat een groot grasveld waar eenvoudig te landen en te komen is. Grote vlakke weide, toen wij er waren was het gras wat lang helaas. Hoogte 820m

47°16’4.87″N,  12°20’28.32″O

of

47.268019, 12.3412

 

Meteo

Er wordt gezegd dat hier vooral voor de middag gestart kan worden. Omdat in de vroege namiddag de dalwind de overhand neemt op de start.

Overnachten

Wij hebben overnacht in Zell am Ziller, net in het volgende dal, vanwaar het ongeveer anderhalf uur rijden is naar Bramberg. Lokale campings niet ge- of bezocht.

Alternatieven

Interessante en vaker gebruikte alternatieve startplaatsen in de buurt zijn;

1) de Wildkogel.

2) Hollersbach – Berghof.

Een mooie avondstek op NW-W met ook weinig hoogteverschil van 330m, maar het schijnt dat hier lange avondvluchten gemaakt worden. Startkaart is verplicht, en kan bij Gasthof Berghof gekocht worden.

Meer info

Lokale vliegclub en aanspreekpunt: Wildkogelfalken