Buc

Buc

Buc (hoogte: 1045-1400m) kent zowel een (noord-)west- als (noord-)oost-start. Omdat Buc een komvorm heeft op west, zijn er ondanks het relatief kleine hoogteverschil toch prima soar- en thermiekkansen. Vooral in de middag wanneer de kom goed is opgewarmd en de thermische wind uit het westen begint te waaien. De start is enkel te bereiken met een 4×4. De lokale parapentschool kan hierbij wellicht hulp bieden.

Zelf hebben we hier niet kunnen vliegen dus alle info in dit artikel is gebaseerd op gesprekken met de lokals.

Landing

Omdat het officiële landingsterrein (hoogte: 948m) ten westen van de start niet erg geschikt is voor deltisten (klein en aflopend, zie foto hierboven), vliegen de meeste piloten na wat hoogtewinst over de bergrug richting het dal aan de noord-oostkant. Hier heb je ’s middags meestal wind-mee doordat de naar het westen gedraaide wind een venturi-effect tussen de bergruggen van Buc en Le Fort creëert.

Landingsterrein ‘Du Gite’

Landingsterrein ‘Du Gite’.

Een geschikt landingsterrein (‘Du Gite’) voor deltisten is te vinden bij de parapentschool aan de noord-oostkant van Buc (hoogte: 845m). Afhankelijk van het seizoen, en dus het gewas op het terrein, kies je eventueel voor een van de andere velden rondom of op weg naar dit terrein. Mocht je over genoeg hoogtewinst beschikken dan is er een voldoende groot en vlak landingsterrein (‘Bergies noord’) verderop in oostelijke richting te vinden.

Je moet dus wel overtuigd zijn van je landingskills of de haalbaarheid van de alternatieve landingsterreinen om hier te starten (mocht een van de twee niet lukken).

XC

Met een westenwind is het bv. mogelijk om van Buc naar Laragne te vliegen.

Door: Monique van Kessel