Melchboden / Zillertal

Melchboden / Zillertal

Deze zeer mooie, maar in Nederland minder bekende, stek in het Oostenrijkse Zillertal is zeker aan te bevelen. Naast een mooi uitzicht en een hoogteverschil van 1450m om mee te beginnen, lijkt het dal bovendien vaak te zijn voorzien van goed weer. Ook als het in de nabije omgeving niet vliegbaar is. Altans dit was het geval de 10 dagen dat wij hier waren in mei, en dit werd ook door de lokale piloten bevestigd.

De Melchboden start is de enige officiele startplaats geschikt voor delta’s in dit dal. De andere starts zijn niet met de auto te bereiken, en de skiliften (als deze geopend zijn) nemen geen delta’s meer mee naar boven. Het geluk is wel dat dit de meest ideale start is in dit dal. Wel zijn er eventueel nog wel wat avondstekken te vinden op de west helling aan de oost zijde van het dal. Een optie is er bij de Karspitzbahn Mittelstation Wiesenalm (h=1276m). Ook is een uitstapje de Gerlospas door te overwegen.

Start

47°13’08.4″N 11°49’28.1″E of 47.218986, 11.824474

De start (h=2020m) is van begin mei tot eind oktober met de auto te bereiken via de Zillertaler Höhenstraße, vanuit het plaatsje Hippach. In de zomer (va. eind mei) moet je voor het laatste stukje omhoog 8€ tol (of 25€ p/mnd) betalen. Wij hadden dus geluk omdat het tolhuisje begin mei nog niet geopend was. Verder is deze startplek kosten vrij. Bij Jausenstation Melchboden is een ruime parkeerplaats waar je de auto gratis kan parkeren. Hier kan je ook terecht voor wat drinken en te snacken. Aan de oostzijde van de weg is de meest gebruikte startweide. Hier kan je starten in de richting NO tot ZO. En het is dus een vroege start. De meeste piloten zijn hier voor 12u gestart. En het is dan ook al voldoende thermisch. Er is in de richting Oost ook nog een ‘natuur’ ramp. Deze is boven de weg te vinden als je van de parkeerplaats omhoog loopt. Een mooi met steen en zand aangelegde lange loopschans. Wat verder een echte ramp blijkt te zijn, omdat je je vleugel een behoorlijk eind steil omhoog moet dragen, er niet veel opbouwmogelijkheid is boven aan de schans en dat de startrichting beperkt is tot Oost. Wel is het zo dat je precies in het kommetje start, waar de thermiek in de ochtend loskomt.

Ben je laat en/of  is er een heersende zuidelijke wind, dan is er ook nog een mooie 3de start op zuid achter het bergstation.

Landing

47°10’54.0″N 11°52’13.4″E  of 47.181667, 11.870389

Een officiële en meest gebruikte landingsplaats (h=610m) ‘Bruggerstube’ is te vinden bij de Zillertaler flugschule ten noorden van Mayrhofen.  Hier is alle ruimte om te landen. Wij konden kiezen tussen lang of kort gras, eventueel met koeien die zijn omheind met schrikdraad. Let wel even goed op de hoogspanningsmasten ten westen van het terrein en de vlakbij gelegen helikopterplaats.

Verder kun je hier een drankje en een hapje nuttigen én gratis kamperen. Hiervoor is een veldje beschikbaar tussen de woonboerderij en het gebouwtje van de vliegschool. Je staat dan, zeker als het drukker is, wel een beetje boven op elkaar. Er is ook een toilet/ douche ruimte onderin de kelder van de woonboerderij. Voor gebruik wordt hier wel een bijdrage verwacht.

Er zijn ook verschillende andere landingsterreinen in het dal. Hoekjes land die boeren her en der vrij maken voor vliegscholen. Maar deze lijken zich steeds te verplaatsen en zijn meestal redelijk klein voor delta’s. Mocht je buiten willen landen kies dan een veldje uit zonder gewas of kort gemaaid gras. Zelfs dan zijn de meeste boeren hier minder vriendelijk en dreigen al snel met de politie. Mocht je per ongelijk toch in lang gras of gewas terecht komen, zoek dan een plekje uit waar je de minste schade aanricht voor het afbouwen van je toestel.

XC

Vanaf deze stek worden mooie overlandvluchten gemaakt. Het is wel wat ’technischer’ dan de bekendere en drukkere stekken in de Alpen. Maar dat maakt het ook wel uitdagender! Hier bv. geen lange bergketen op het zuiden gericht. Het wordt anders als je de Gerlospas weet over te steken dan heb je richting Oost de eindelange speeltuin ‘Pinzgau’ genaamd. En/ of je gaat richting west het Tuxertal in. Let wel even op de luchtruimen in de buurt. Bv. het militair oefenterrein ten westen van de start (LO D 21 LIZUM van maandag t/m zaterdag) en de CTR/TMA van Innsbruck.

Meteo

Zoals gezegd lijkt hier een micro klimaat te heersen. Dat betekend dat het dal zelf door verschillende dalwinden die hier samenkomen redelijk stabiel is en de zon er vaak de overhand heeft als het rondom kan overontwikkelen. Op de start is de wind vaak met oost component. Je kan de winddata van de start en landing online bekijken.

Overnachten

Als je net wat meer wil dan de kampeermogelijkheden op de landingsplaats, is Campingdorf Hofer in Zell am Ziller een gastvrije aanrader. Zij bieden luxe kampeerplaatsen en kamers/appartementen voor een zeer redelijke prijs voor deze omgeving. Het enige nadeel wat wij gemerkt hebben, is dat er redelijk wat geluidsoverlast kan zijn in de ochtend. Je kan het beste een plekje zoeken achter het toiletgebouw, ver van de weg.