Monte Cucco West-start

Monte Cucco West-start

Het is een behoorlijk ritje naar de Monte Cucco vanuit Nederland(/België), maar dat is het zeker waard! Deze prachtige vliegstek biedt prima soar- en thermiekkansen en heeft startmogelijkheden in Westelijke en Oostelijke richting.

Er zijn twee officiële weide-startplaatsen op de Monte Cucco; de Zuid-West- (h=1185m) en Oost-start (h=1130m, deze staat op de borden bekend als de ‘Noord-start’). Beiden zijn over het algemeen goed startbaar met alle windrichtingen met een West- dan wel Oost-component. Er is een geasfalteerde weg naar boven die doodloopt op de West-startplek. Deze weg is te vinden door de borden ‘Monte Cucco’ te volgen vanuit het plaatsje Sigillo.

Startplek

Bij de kleine ‘rotonde’ aan het einde van de weg kun je stoppen om de vleugels van de auto te halen. Daarna dient de auto ergens langs de weg geparkeerd te worden. Doorgaans staat er op deze start flink wat wind, o.a. vanwege een venturi-effect door de twee bergruggen naast de start (+/- 10km/u harder dan de heersende wind). Hierdoor is de wind meestal laminair en staat vaak recht op de start. Vanwege de harde wind kan het prettig zijn om je vleugel op te bouwen aan de achterzijde in de luwte van de bergtop. Bijkomend voordeel van deze wind is dat het qua parapent-activiteit rustig is in de middaguren.

Voor de gevorderde piloot is het -met deze harde wind- goed mogelijk om bij de West-start te toplanden. De landing wordt dan aangevlogen vanuit Zuid-Oost. Je moet echter wel goed uitkijken dat je je niet te ver achter de start laat verzetten in de daar heersende rotor.

Landing

2015-07-12-10-49-54
Er is een makkelijk haalbaar landingsterrein aan de voet van de berg voor de West-start (h=490m). Het ligt recht voor de start, pal aan de doorgaande weg (SS3) tussen de plaatsjes Scirca en Sigillo. Dit landingsterrein is net niet zichtbaar vanaf de start, vanwege een kleine berg aan de voet van de Monte Cucco.

Het terrein is in veel richtingen vrij aanvliegbaar. Maar, pas wel op voor de lage hangende kabel (aan de wegkant) die voor de veel voorkomende Westenwind aardig in de weg kan zitten bij het laag willen inzetten van je final; een overshoot is afhankelijk van het gewas rondom het veld mogelijk in de Zuid-, West- en Noordrichting. Het terrein loopt wel wat af in Westelijke richting. Het kan soms turbulent en veranderlijk zijn op het landingsterrein.

Inpakken doe je in de hoek bij de parkeerplaats en niet naast of op het pad, waar je de aanvliegbaarheid van het veld in de weg kan zitten.

Een leuke camping ‘Rio Verde’ ligt hier slechts een paar km vandaan ten Zuid-Westen van het plaatsje Costacciaro; de beschutting en het grote zwembad geven goed de mogelijkheid om lekker af te koelen na een dagje vliegen. Wifi is ook aanwezig. Vergeet ook niet om bij ‘Villa Anita’ (en pizzabakker en vlieginstructeur Luca) in Sigillo aan te schuiven voor een lekkere pizza.

Actuele windinformatie

Met de locatie ‘Montarone’ op bv. Windfinder kun je de actuele windrichting en -kracht bekijken op de Monte Cucco. De meting vindt plaats bij de Antennes, Zuidelijk van de West-start.

XC

Het is doorgaans erg gemakkelijk om bij de Monte Cucco stijg te vinden tijdens de zomermaanden, bv. in één van de huisbellen. Er zijn daarnaast tal van alternatieve landingsopties in de omliggende dalen. Een prima stek dus als start van een mooie XC vlucht.

Door: Monique van Kessel & Rens Peeters

slecht-weer-op-komst
Het landingsterrein van de West-start. Snel inpakken en wegwezen bij dit weer!