Saint-André-Les-Alpes

Saint-André-Les-Alpes

Diep in het zuidelijke deel van de Franse alpen, bij het meer Lac de Castillon en het plaatsje Saint-André-Les-Alpes, vinden we de veel bevlogen stek Le Chalvet. Ondanks veel gebruikt, is dit geen officiële Franse FFVL stek.

Veel informatie en zelfs begeleiding door lokals is te vinden op de website flyStAndre.com. Officieel dien je je te melden bij de school (Aerogliss) naast het hoofdlandingsterrein voordat je hier gaat vliegen. Dit is echter niet gebruikelijk, tenzij je met een groep (bv. school) komt.

Ochtend-start

Wanneer je de berg oprijdt kom je eerst bij de parkeerplaats en de hier gelegen zuid-start. Deze heeft een weidestart met flauwe helling. Vaak heb je hier vanwege lokale effecten ’s ochtends een goede windrichting, maar, deze is vaak zwak dus is het hard lopen geblazen. Op deze plek is ook een noord-start mogelijk. Voor de landing moet je dan rechts om de top heen. Je moet het dal richting noord-oost (Cordeil) niet in gaan, want hier zijn geen landingsmogelijkheden.

Middag-start

Uitzicht bij de start op St. André

Uitzicht bij de start op St. André.

Als je verder doorrijdt kom je bij de zuid-west start die alleen gebruikt wordt door deltavliegpiloten (dit is nog voor de grote west parapentstart). Het is gebruikelijk dat deltisten de auto naast de weg parkeren en hun vlieger 60m de top op schouwen. De wind draait door lokale effecten veelal naar west laat in de ochtend/begin middag.

Afhankelijk van het seizoen is rond 14.00 uur de thermiek op zijn sterkst en voor velen de startwind dan ook te hard om zonder kabelhulp te kunnen starten. Ook ’s avonds kun je hier nog goed boven blijven en wordt het meestal minder heftig aan de start.

Bij noord-westen en noorden wind wordt er bijna niet gevlogen. Men zegt dat het dan ook erg turbulent kan zijn. Het richeltje bij de antenne (rechts van start) is bij noord-west ‘no go’ vanwege de rotor.

Landing

Het hoofdlandingsterrein gelegen bij de camping, tussen het dorp en het meer, is zeer ruim en vlak en uitgerust met wel 3 windzakken! Omdat hier 3 valleien samenkomen is de wind op dit grote veld vaak wel verschillend van richting, afhankelijk van waar je je op het veld bevindt en het moment van de dag. Het wordt dan ook sterk geadviseerd om op final naar 1 zak te kijken en bij deze zak in de buurt te landen.

Ten noord-oosten van St. André is er een alternatief landingsterrein voor deltisten genaamd ‘La Mure’. Het is een groot noodlandingsterrein voor zweefvliegtuigen. Er staat een grote windvaan en de wind is hier meestal wat duidelijker en zachter. Vanaf de start is dit terrein met een enkeldoeker en op glij net wel of net niet haalbaar. Wel heb je vaak ‘wind mee’. Er zijn in iedergeval veel alternatieve buitenlandingsplaatsen in het dal voor de west start en in het dal richting La Mure.

XC

Goede eerste XC routes zijn:

Richting de antennes en weer terug. Vlieg daarna richting de berg ten zuiden van de start door over te steken via het hoofdlandingsterrein. De boomgrens bij de top geeft schijnbaar vaak stijg. Volg dan deze rug en vlieg richting het zuidelijkste puntje weer terug.

Een andere is de oversteek naar de antennes richting de berg aan de overkant richting west. Dan de westkant van deze berg nemen richting het zuiden en weer terug naar de start.

Stek: http://www.paraglidingearth.com/pgearth/index.php?site=7148

Door: Rens Peeters