Tre Pizzi (Monte Gemmo)

Tre Pizzi (Monte Gemmo)

Niet ver van de prachtige Monte Cucco vliegstek biedt de Tre Pizzi/ Monte Gemmo een mooie afwisseling bij Noordoost tot Zuidoostelijke winden.

Start

De startplek op de top van de Monte Gemmo (h=1160m) is niet met elke auto makkelijk bereikbaar, maar zeker de moeite waard om te proberen! Het laatste stuk naar de top vereist een krachtige 4×4, maar voor de doorzetter is het meer gebruikelijk om je spullen vanaf de ‘parkeerplaats’ zo’n 100m naar boven te dragen. Je auto parkeren doe je namelijk aan het einde van het ‘pad’ omhoog (het laatste stuk is enkel gras) in het dalletje tussen de Monte Gemmo en de Tre Pizzi toppen.

De hoogste top (Monte Gemmo), met egaal aflopende, schuine helling, biedt startmogelijkheden van Noord, Oosten tot Zuid-oostelijke richting.

Bij harde wind uit Noord-Oost is het beter om niet te veel Westelijk van de start te komen; door een venturi-effect wat ontstaat tussen deze top en de tegenoverliggende bergrug kan het als je laag zit erg lastig zijn om tegen de wind in naar het dal terug te vliegen. Met Westen of Zuidwestenwind wordt hier niet gevlogen.

Landingsterrein

tre-pizzi-landingHet landingsterrein (h=400m) in het dal is goed haalbaar en zichtbaar vanaf de Monte Gemmo. Op het moment van schrijven stonden er oranje bouwhekken naast het terrein waardoor je hem vanaf de start goed kon spotten. Het terrein biedt goede landingsmogelijkheden in alle richtingen, maar onder andere door de bouwhekken en de kabel die het terrein kruist, is een grondige bestudering vooraf gewenst. Bij thermisch weer kan het flink turbulent zijn op het landingsterrein.

Naast het landingsterrein staat een houten informatiebord, maar dan op het eerste gezicht zonder informatie. Wanneer je echter onder de rand van het afdak spiekt, vind je een display met actuele informatie over de windrichting en -kracht op de top.

Toplanding

Vlak achter de Monte Gemmo top ligt een zeer uitgestrekte, vlakke bergweide, waar toplanden heel goed mogelijk is. Ook voor de minder gevorderde piloot. Door de mooi geglooide bergtop ontstaat er gebruikelijk geen rotor (maar houd uiteraard altijd zelf goed de condities in de gaten!). Een toplanding lijkt, bij het vinden van voldoende stijg dan, zelfs een iets makkelijkere landingsoptie dan het landingsterrein in het dal.

XC

Volgens de locals start je op deze stek zeker niet eerder dan een uur of 15.00 – 16.00. Vanaf dan kan het bij de juiste thermische condities flink omhoog knallen, ook in het dal (bv. boven het industrieterrein naast de landing). Een prima startplek dus ook voor een overlandje.

Door: Monique van Kessel & Rens Peeters